ANAF a pus degeaba tunurile pe bacșiș: cu măsori eșecul unei instituții, al unei legi, în cifre exacte

de: Alexandru Puiu
08 05. 2023

Când vine vorba de bacșiș și impozitarea acestuia cu 10% în România, ideea de bază părea una benefică, mai ales pentru că aducea bani în plus la buget și oferea tuturor românilor posibilitatea să achite acei bani pentru servicii cu ajutorul cardului de debit sau credit. În practică, românii nu par să fie încântați de această variantă și, în continuare, dau banii ospătarilor ”pe sub mână”.

Ca să-ți dai seama cât de ineficientă a fost măsura autorităților române, este suficient să arunci o privire pe banii colectați de ANAF în primele trei luni ale acestui an, când s-a introdus impozitarea bacșișului. În teorie, o piață evaluată de specialiști la aproximativ 1,5 miliarde de lei în această perioadă de timp, s-a evaporat aproape complet. Ce a rămas sunt 11 milioane de lei, din care statul a strâns 1,1 milioane de lei sub formă de impozit, conform Profit.ro.

Visul ANAF, spulberat de economia gri

Impozitarea bacșișului a fost una dintre cele mai importante modificări aduse Codului Fiscal din România în ultimii ani. Din păcate pentru autorități, pare un eșec. În timp ce ospătarii preferă în continuare banii numerar la final de zi adunați din bacșișuri, românii obișnuiți nu sunt deloc încântați de premisa de a 10% din acei bani către statul român prin impozitare. Astfel s-a ajuns în situația în care bacșișul nu pare să părăsească zona gri a economiei.

Pe hârtie, doar 11 milioane de lei au primit bacșiș ospătarii, chelnerii, barmanii, livratorii și toți ceilalți români care activează în domeniul serviciilor. În contextul în care majoritatea românilor lasă 10% din notă sub formă de tips, valoarea este una infimă și evident nereală. Cel mai probabil, vor mai trece mulți ani până când românii se vor simți confortabil cu acest sistem, atât de partea clienților, cât și a angajaților din HoReCa.

Între timp, impozitarea bacșișului pare încă un eșec din partea ANAF, o instituție care s-a dat peste cap în ultimul an să adune bani de la persoane fizice, în timp ce a neglijat marii datornici la bugetul de stat.